سفارش تبلیغ
صبا ویژن
blogsTemplates for your blogpersianblogpersianyahoo
لازم ترین دانش بر تو آن است که از عمل بدان پرسیده می شوی . [امام علی علیه السلام]
برق

  نویسنده: علی  
 
مقدمه:
همانطور که قبلا هم وعده داده بودیم از امروز قرار است با کیت روبورو، که یک کیت آموزش روبوتیک است، کار خودمان را ادامه بدهیم. امروز در مورد این کیت با هم صحبت می‌کنیم. اینکه اصلا چه چیزی هست، چه کار هایی میکند، چه کار هایی نمیکند، از کجا میتوان آن را تهیه کرد و ...

قبل از اینکه برویم سر اصل مطلب باید یک نکته خیلی مهم را خاطر نشان کنم: روبورو یک روبات دست آموز است، یعنی اینکه شما باید برای آن برنامه ریزی کنید تا روبورو بتواند کاری انجام دهد. پس این نکته را همیشه در نظر داشته باشید که روبورو، بر خلاف بسیاری از رباتهای آماده یا کیتهای آموزشی روبوتیک که در بازار هست، به خودی خود کاری انجام نمیدهد، بلکه باید به کمک شما برنامه ریزی شود. این نکته را گفتم که با دیدن عبارت" دنبال کننده نور" یا " دنبال کننده خط" روی بسته بندی روبورو این طور فکر نکنید که به محض سر هم کردن آن، خودش راه می افتد و دنبال نور می‌رود! ... بلکه شما باید با استفاده از تجربیاتی که طی دروس گذشته روبوتیک در مدرسه اینترنتی یاد گرفته اید برای آن برنامه ریزی کنید و از خلاقیت خودتان هم نهایت سوء استفاده(!) را ببرید تا بتوانید روبورو را وادار کنید مثلا دنبال نور برود! ... این جوری بهتر است نه؟! ... جور دیگری بود خیلی بی مزه میشد!

برویم سر اینکه روبورو چه چیز هایی دارد:
روبورو مثل تمام روباتهای دیگر از سه قسمت مکانیک، الکترونیک و کامپیوتر تشکیل شده است.

1 - قسمت مکانیکی آن شامل بدنه، جعبه دنده(گیر بکس)، چرخ ها و موتور ها است. طی مطالب آینده درباره سر هم کردن این اجزا و نکات مربوط به آن توضیحات بیشتری میدهیم. فعلا این را داشته باشید که روبورو را میتوان سر هم کرد و از توی آن یک ماشین اسباب بازی در آورد که چهار تا چرخ دارد ... اصلا چرا دارم طولش میدهم، عکسش را میگذارم اینجا تا خودتان ببینید:


یک عکس از روبورو وقتی فیگور علمی به خود بگیرد!

یک عکس دیگر از همان روبورو وقتی فیگور دوست داشنتی تری داشته باشد!

حالا یک سوال بزرگ، من در مورد فرمان چیزی نگفتم، هر ماشینی یک فرمان دارد، اما روبورو چیزی به نام دیفراسیل و فرمان ندارد! حالا اگر گفتید روبورو برای اینکه بپیچد و مسیرش را عوض کند چه جوری باید رفتار کند؟
جوابش خیلی ساده است! ... منتها من نمیگویم تا در مطلب آینده بیشتر در مورد آن صحبت کنیم!


2 – قسمت الکترونیک روبورو یک مدار سر هم شده الکترونیکی است. در حقیقت مغز روبورو اینجاست. شما از طریق کامپیوتر به این مغز روبوتی دستور میدهید و بعدا این مغز مسئول اجرای دستورات شما خواهد شد. روبورو خیلی روبات حرف گوش کنی است و هر چه به او بگویید را دقیقا گوش میدهد، به خاطر میسپارد و بعدا دقیقا اجرا میکند.
روی این مدار الکترونیکی یه جور حسگر نصب شده است. حسگر ها، همانطور که از اسمشان هم پیداست، کارشان "حس" کردن محیط اطراف است. در حقیقت ما توی مدار کنترل روبات اجزایی داریم که از محیط پیرامون روبورو اطلاعاتی را به صورت الکترونیکی در اختیار مغز روبات قرار میدهد.


مدار روبورو که در حقیقت مغز روبات است

اولی دو تا سنسور تماسی است که مثل شاخک های روبورو عمل میکنند. وظیفه اینها این است که در هنگام برخورد با هر چیزی مغز روبات را مطلع کنند؛ حالا اینکه مغز روبات نسبت به این اتفاق( برخورد با مانع) چه عکس العملی نشان میدهد دیگر بر عهده شما است که تکلیف روبورو را مشخص کنید. روبورو در این جور مواقع کاملا گوش به فرمان صاحبش می باشد و از خودش هم هیچ کاری را سر خود انجام نمیدهد!


سنسور تماسی روبورو

دومی دو تا سنسور نوری است که روی مدار نصب شده اند. اگر دقت کنید شبیه دو تا عدس هستند منتها رنگشان خیلی روشنتر از عدس است! کار این سنسور ها تشخیص میزان شدت نور است. آنها میزان شدت نور را به مغز روبات اطلاع میدهند و بعد از آن، این شما هستید که باید در مورد عکس العمل روبورو به این مسائل تصمیم بگیرید و روبورو را مطلع کنید. تا شما به او چیزی نگویید او هم بی خیال تمام مسائلی میشود که دور و برش در حال وقوع است! ... در مورد این سنسور باید دو تا چیز مشخص بشود، اول اینکه از چه شدت نوری با بالا میخواهید روبورو عکس العمل نشان دهد و دوم اینکه در آن شرایط چه کاری انجام بدهد. این موضوع را در مطالب آینده بیشتر بررسی میکنیم!

سومی هم دو تا حسگر مادون قرمز (IR) است که به همراه یک فرستنده مادون قرمز در زیر روبورو قرار دارد.
اگر به زیر مدار روبورو دقت کنید آن سه تا را می‌بینید. وسطی فرستنده است و دوتای دیگر گیرنده. کار این ها این است که نسبت به میزان شدت اشعه مادون قرمز حساس باشند و میزان آن را به مغز روبات گزارش بدهند. درس عین سنسور های نوری. منتها تفاوتشان در این است که ما نور مرئی را خودمان هم میبینیم اما نور مادون قرمز را نمیتوانیم ببینیم. کار این سه تا هم به این شکل است که وسطی که فرستنده است، زیر روبات را روشن میکند و دو تای دیگر میزان بازتاب این اشعه از اشیاء زیر روبات را در یافت و گزارش میکنند. با توجه به اینکه هر جنس و هر رنگی میزان خاصی را اشعه جذب میکند میتوان آن ها را از هم تفکیک کرد.

چیز دیگری که روی مدار روبورو هست اگر دقت کرده باشید چهار تا لامپ کوچک رنگی است، دو تا زد و دو تا سبز، در الکترونیک به این ها دیود نوری یا LED میگویند. این ها چراغ های روبورو هستند که شما میتوانید آن ها را به دلخواه خودتان روشن و خاموش کنید... حالا اینکه به چه درد دیگری میخورند صبر کنید تا در مطالب آنیده درباره آنها بیشتر صحبت کنیم.

چیز های دیگر هم موضوع پنج تا کانکتور است، کانکتور محل اتصال سیم به مدار است. یکی برای تغذیه در کنار لامپ قرمز کوچک ، یکی برای اتصال به کامپیوتر در زیر مدار، دو تا برای اتصال موتور ها در کناره های مدار و دو تا هم پشت به پشت هم در جلوی مدار برای اتصال سنسور های تماسی.... در مطلب بعد کاملا در مورد نحوه سر هم کردن روبورو با کاملا هم صحبت می‌کنیم ... فعلا همین اطلاعات را داشته باشید تا بعد!

3 – قسمت نرم افزار روبورو؛ در مورد این نرم افزار الآن چیز زیادی نمی‌گویم ... چون دیگر خیلی پیچیده می‌شود! ... فقط این را بگویم که نصب آن خیلی ساده است و دستورات آن هم درست عین دستورات شبیه‌ساز روبورو است که در سری قبلی مطالب روبوتیک از آن استفاده می کردیم. در حقیقت بچه هایی که با آن شبیه ساز کار کرده اند برای استفاده از این نرم افزار هیچ مشکلی نخواهند داشت. آن هایی هم که تازه از این به بعد می‌خواهند با ما باشند اصلا نگران نباشند چون قرار است با هم یک مرور اساسی روی نرم افزار و دستورات آن داشته باشیم.

همه اش شد صبر کنید بعدا ... صبر کنید بعدا !
اما اشکال ندارد ... مطمئن باشید به صبر کردنش می ارزد....

خوب برای امروز کافی است. در مطلب بعدی به نحوه سوار کردن روبورو می‌رسیم، در مطلب بعدش طریقه نصب نرم افزارش را توضیح می‌دهیم و یک مروری هم روی دستورات آن خواهیم داشت، بعد می‌رویم سراغ برنامه های ساده، بعد سراغ سنسور ها و نحوه تنظیم کردن آنها که خودشان داستانی دارند و بعد هم برنامه های پیچیده !

به قیافه ساده روبورو و نرم افزار آن نگاه نکنید ... با روبورو کار هایی می‌شود انجام داد که به عقل جن هم نمی‌رسد!
این مطلب عالی رو از سایت تبیان براتون انتخاب کردم:

http://edu.tebyan.net/robotic/robotic10/01.htm


 
   
جمعه 86 خرداد 4 ساعت 10:7 صبح

  نویسنده: علی  
 
ترانزیستور چگونه کار می کند ؟
(542 کلمه در این مقاله وجود دارد)
(900 بار مطالعه شده است)   نسخه چاپی

ترانزیستور چگونه کار می کند - ?
A PN Junction
اعمال ولتاژ با پلاریته موافق باعث عبور جریان از یک
پیوند PN می شود و چنانچه پلاریته ولتاژتغییر کند
جریانی از مدار عبور نخواهد کرد.
اگر ساده بخواهیم به موضوع نگاه کنیم عملکرد یک ترانزیستور را می توان تقویت جریان دانست. مدار منطقی کوچکی را در نظر بگیرید که تحت شرایط خاص در خروجی خود جریان بسیار کمی را ایجاد می کند. شما بوسیله یک ترانزیستور می توانید این جریان را تقویت کنید و سپس از این جریان قوی برای قطع و وصل کردن یک رله برقی استفاده کنید.

موارد بسیاری هم وجود دارد که شما از یک ترانزیستور برای تقویت ولتاژ استفاده می کنید. بدیهی است که این خصیصه مستقیما" از خصیصه تقویت جریان این وسیله به ارث می رسد کافی است که جریان وردی و خروجی تقویت شده را روی یک مقاومت بیندازیم تا ولتاژ کم ورودی به ولتاژ تقویت شده خروجی تبدیل شود.

جریان ورودی ای که که یک ترانزیستور می تواند آنرا تقویت کند باید حداقل داشته باشد. چنانچه این جریان کمتر از حداقل نامبرده باشد ترانزیستور در خروجی خود هیچ جریانی را نشان نمی دهد. اما به محض آنکه شما جریان ورودی یک ترانزیستور را به بیش از حداقل مذکور ببرید در خروجی جریان تقویت شده خواهید دید. از این خاصیت ترانزیستور معمولا" برای ساخت سوییچ های الکترونیکی استفاده می شود.

Diode vs Transistor
از لحاظ ساختاری می توان یک ترانزیستور را با دو دیود مدل کرد.
همانطور که در مطلب قبل (اولین ترانزیستورها) اشاره کردیم ترانزستورهای اولیه از دو پیوند نیمه هادی تشکیل شده اند و بر حسب آنکه چگونه این پیوند ها به یکدیگر متصل شده باشند می توان آنها را به دو نوع اصلی PNP یا NPN تقسیم کرد. برای درک نحوه عملکرد یک ترانزیستور ابتدا باید بدانیم که یک پیوند (Junction) نیمه هادی چگونه کار می کند.

در شکل اول شما یک پیوند نیمه هادی از نوع PN را مشاهده می کنید. که از اتصال دادن دو قطعه نیمه هادی P و N به یکدیگر درست شده است. نیمه هادی های نوع N دارای الکترونهای آزاد و نیمه هادی نوع P دارای تعداد زیادی حفره (Hole) آزاد می باشند. بطور ساده می توان منظور از حفره آزاد را فضایی دانست که در آن کمبود الکترون وجود دارد.

اگر به این تکه نیمه هادی از خارج ولتاژی بصورت آنچه در شکل نمایش داده می شود اعمال کنیم در مدار جریانی برقرار می شود و چنانچه جهت ولتاژ اعمال شده را تغییر دهیم جریانی از مدار عبور نخواهد کرد (چرا؟).

این پیوند نیمه هادی عملکرد ساده یک دیود را مدل می کند. همانطور که می دانید یکی از کاربردهای دیود یکسوسازی جریان های متناوب می باشد. از آنجایی که در محل اتصال نیمه هادی نوع N به P معمولآ یک خازن تشکیل می شود پاسخ فرکانسی یک پیوند PN کاملآ به کیفیت ساخت و اندازه خازن پیوند بستگی دارد. به همین دلیل اولین دیودهای ساخته شده توانایی کار در فرکانسهای رادیویی - مثلآ برای آشکار سازی - را نداشتند.

معمولآ برای کاهش این خازن ناخاسته، سطح پیوند را کاهش داده و آنرا به حد یک نقطه می رسانند. (ادامه دارد ...)
www.senmerv.com

 بر گرفته از سایت www.roboeq.com  


 
   
جمعه 86 خرداد 4 ساعت 10:7 صبح

  نویسنده: علی  
 
 
   
جمعه 86 اردیبهشت 14 ساعت 2:44 عصر

  نویسنده: علی  
 
ساخت شارژر به کمک میکروکنترلر

باطریهای قابل شارژ معمول در بازار رو میشه به 4 دسته تقسیم کرد
1 باطریهای ( Sealed Lead Acid (SLA یا سرب-اسید (در محفظه بسته)
ابن باطریها قیمت کمتر ولی وزن و ابعاد بزرگتری دارن .برای شارژ از یک ولتاژ ثابت استفاده میشه ولی برای جلوگیری از گرم شدن بیش از اندازه موقع شارژ باید جریان شارژ رو کنترل کرد تا از مقدار معینی بیشتر نشه(مخصوصا اوایل شارژ) این نوع باطری به تعداد نامحدود قابل شارژ هست ولی به شرطی که مقدار ولتاژ هنگام شارژ بیشتر از مقدار تعین شده (معمولا 2.2 ولت برای هر سلول) نباشه که باعث کاهش عمر و اسیب دبدن اون میشه
2 باطریهای ( Nickel Cadmium (NiCd
نسبتا ارزان و به طور معمول تا 1000 بار قابل شارژ هستند "تخلیه داخلی" بالایی دارند و در مقابل کاهش ولتاژ هر سلول به کمتر از 1.0 ولت اسیب پذیرند و باعث ایجاد حالت معکوس که باعث تخلیه سلول های دیگر میشود این نوع باطری بوسیله جریان ثابت شارژ میشوند

3 باطریهای ( Nickel Metal Hydride (NiMH
دارای چگالی انرژی بیشتری نسبت به نوع NiCd هستند و در مقابل شارژ بیش از مقدار و زمان معین اسیب پذیرند و البته همنانند NiCd نسبت به تخلیه سلول تا حدود کمتر از 8. ولت اسیب پذیرند تخلیه داخلی (خود به خود ) در حدود
20% در ماه هست و بمانند NiCd با جریان ثابت شارژ میشوند

4 باطریهای (Lithium-Ion (Li-Ion
بیشترین چگالی انرژی نسبت به وزن و ابعاد رو نسبت به انواع دیگر باطری داراست بوسیله یک ولتاژ ثابت قایل شارژ هست(توسط سازنده معین میشه) و در مقابل شارژ بیش از اندازه اسیب پذیر و حتی امکان انفجار و احتراق هم وجود دارد با توجه به کاهش جریان هنگام شارژ از مقداری که سازنده باطری معین میکنه میتوان پایان عملیات شارژ را تعیین کرد (در لپ تاپ ها بیشتر از این نوع باطری استفاده میشه)

در شارژر های مدرن باطری در کمتر از 3 ساعت شارژ کامل و به طور معمول در 1 ساعت شارژ میشوند که برای جلوگیری از اسیب رسیدن و کاهش عمر مفید باید اندازه گیری و کنترل دقیقی از میزان ولتاژ و جریان عبوری و دمای هر سلول وجود داشته باشد
در هنگام شارژ باطری انرژی الکتریکی تبدیل یه شیمیایی شده ودر باطری ذخیره میشود ولی مقداری از از انرژی الکتریکی هم به انرژی گرمایی تبدیل و باعث گرم شدن باطری میشود در شارژر هایه سریع این گرما سریعا ایجاد میشود(به خاطر جریان شارژ بالا) و شارژر باید قادر به تشخیص این گرما باشد تا از طریق ان عملیات شارژ را متوقف کند از این رو فاکتور تشخیص دما نقش مهمی را در یک شارژر سریع داراست(برای جلوگیری از اسیب دیدن باطری به خاطر افزایش دمای ان)
با کنترل دما , زمان,جریان و یا ولتاژ شارژ و وا بسته به نوع باطری میتوان پایان شارژ کامل سلول را تعین کرد
در نوع NiCd و NiMH مناسبترین متد اندازه گیری مشتق منفی ولتاژ بر زمان هست یا به عبارتی افت ولتاژ دو سر باطری که بیشتر از 20 میلی ولت باشد به معنی شارژ کامل باطری خواهد بود و البته از فاکتور دما (حداکثر 40 درجه) و ولتاژ(حداکثر1.5 ولت) و زمان (برای شارژ سریع و جریان برابر با ظرفیت باطری, در حدود 90 دقیقه) هم بعنوان علائم بعدی برای پایان دادن به شارژ استفاده خواهد شد

منبع:
بخشی از  http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc1659.pdf

 
   
جمعه 86 اردیبهشت 14 ساعت 2:44 عصر

  نویسنده: علی  
 
 
   
جمعه 86 اردیبهشت 14 ساعت 2:44 عصر

   1   2      >
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
  چای طبیعی
چگونه یک ولتمتر بسازیم؟
[عناوین آرشیوشده]
 
پارسی بلاگ

خانه مدیریت شناسنامه ایمیل

19269: کل بازدید

1 :بازدید امروز

0 :بازدید دیروز

 RSS 

 
آرشیو
 
درباره خودم
 
لوگوی خودم
برق
 
رفقام
 
 
 
اشتراک